RABO - FOTOREPORATGE PERU

FOTOREPORTAGE IN PERU VOOR RABOBANK FOUNDATION


Roots, een boek over de voedselketen en tevens een kookboek vol met recepten uit drie werelddelen om het 40-jarig bestaan van de Rabobank Foundation te vieren. Gastproducties maakte een fotografisch verslag in Peru met chef Ron Blaauw op zoek naar inspiratie.

Een fotoreportage over de rol van de boer in de voedselketen. Achter elk bord eten dat je op tafel zet, gaat een hele wereld schuil. Dit boek vertelt er meer over. Niet zelden is ons voedsel afkomstig van een kleine boer of boerin in een ver land. Iemand die met hart en ziel heeft gewerkt voor de rijst in je gerecht of de cacao in je chocoladereep. De aanleiding voor het maken van dit boek was het 40-jarig bestaan van de Rabobank Foundation. Deze organisatie is al geruime tijd bezig om boeren in ontwikkelingslanden te ondersteunen met mini-kredieten en het opzetten van boerencoöperaties om zo de levensomstandigheden van de boeren te verbeteren. In breder perspectief gezien reikt de ambitie verder: de Foundation wil een belangrijke bijdrage leveren aan de oplossing van het wereldvoedselvraagstuk.

Cusco ligt op 3,5 km hoogte in de Andes en is een drukke stad waar de boeren hun producten verkopen op de markt.

Vlakbij de grens met Ecuador in het noorden van Peru ligt de stad Piura. Twee uur rijden hier vandaan liggen de cacaovelden in het vlakke landschap. De cacaovruchten groeien het hele jaar door en de bloesem, rijpe en onrijpe vruchten groeien gelijktijdig op de boom. De boeren hebben zich verenigd in een coöperatie en leveren cacao die zonder tussenhandelaren voor een eerlijke prijs verkocht wordt.

Het Indianendorp Huata, hoog in de Andes en twee uur rijden van Cusco. De boeren werken en wonen hier op 3800 meter hoogte. Ter ere van ons bezoek wordt er uitgebreid gekookt. Cavia, de lokale lekkernij smaakt een beetje naar vette kip.

Op uitnodiging van de Foundation hebben drie chef-koks en drie fotografen een aantal landen bezocht en het resultaat hiervan is gebundeld in dit fraaie boek dat is vormgegeven door Studio Turner. Naast de fotografie over Peru heeft Gastproducties hiervoor een aantal korte films geproduceerd met interviews met de chef-koks.

Het verhaal gaat dat een schip rond 1920 op weg was van Europa naar Peru en Bolivia om een lading bolhoeden af te leveren aan Europeanen die daar aan het spoor werkten. Toen de hoeden te klein bleken zijn ze weggegeven aan de lokale bevolking. De indianen waren gecharmeerd van het exotische hoofddeksel en de rest is geschiedenis. Tegenwoordig worden de hoeden gewoon op maat gemaakt. De boeren die gezamenlijk op het veld de mais oogsten werken in de felle zon en een passend hoofddeksel is dan geen overbodige luxe...

Chef Ron Blaauw snuift aan de lokale keuken.

Verschillende beelden uit Peru. Zoals het op 3,5 km hoog gelegen Cusco en het Indianendorp Huata, hoog in de Andes en twee uur rijden van Cusco. De boeren werken en wonen hier op 3800 meter hoogte met overdag een felle zon en vorst in de avond. Voor een Europeaan die net arriveert een ware uitputtingsslag. Door de ijle lucht klopt het hart twee keer zo snel en gaan de benen dubbel zo langzaam. Na een paar weken schijnt het te wennen. De bewondering die we voor deze boeren hebben is er alleen maar groter op geworden.

PERU. Een fotoreportage over voedsel, boeren en overleven in Peru. Met chef Ron Blaauw op stap voor inspiratie voor recepten voor het boek Roots.

TANZANIA. Edwin Walvisch reist naar Tanzania met chef Margot Janse om de verhalen vast te leggen.

VIETNAM. Jan-Paul de Vries ging naar Vietnam met chef Dick Middelweert om een fraaie fotoreportage te maken.


CREDITS - BOOK DESIGN: STUDIO TURNER - PHOTOGRAPHY PERU AND VIDEOS WITH CHEFS: RENÉ GAST

Share by: